Phoenix verrast koploper Feanster

(Nieuws)

In een wedstrijd waar het spelbeeld constant wisselde trok Phoenix uiteindelijk aan het langste eind. De uiteindelijke ruime overwinning van 48 – 26 werd pas in de eindfase van de wedstrijd bewerkstelligd.

Het constanter spelend Feanster wist Phoenix in de beginfase al met de rug tegen de muur te zetten door twee vroege tries en bleef de gehele wedstrijd een gevaarlijke ploeg. Echter, wanneer de thuisploeg in fasen beter begon te spelen bleek men amper af te stoppen.

Nieuwe competitie-opzet

Onder schitterende weersomstandigheden waren de bezoekers in grote getalen op het Sportpark Tuikwerd afgekomen om DRC Phoenix tegen de koploper in de zogeheten ‘Plate’ aan het werk te zien. De rugbybond heeft dit seizoen een nieuwe competitie-opzet doorgevoerd: alle ploegen spelen voor de winter één keer tegen elkaar en de bovenste zes ploegen spelen dan in de Cup poule om het kampioenschap. De onderste zes ploegen in de Plate strijden om de titel ‘the best of the rest’ en uiteraard om degradatie te voorkomen. Door de slechte resultaten van voor de winter komt Phoenix uit in de Plate poule waar men een vierde plek bezet. Feanster had voorgaande aan de wedstrijd drie ruime overwinningen geboekt en was bij de bookmakers de favoriet. Deze favorieten rol kwam ook zeker door het resultaat van de wedstrijd die beide ploegen tegen elkaar speelden voor de winterstop waar de ploeg uit Heerenveen de Delfzijlsters een enorme afstraffing gaf.

Eigen spel

Of het door deze eerdere ontmoeting kwam konden de kenners niet zeggen maar Phoenix was in de beginfase compleet niet bij de les. Gemakkelijk weggegeven penalties resulteerden in twee vroege tries van de Friezen die veel scherper aan de wedstrijd begonnen. De jonge ploeg van Phoenix rechtte echter snel de rug. Men begon meer hun eigen spel te spelen en door drie opeenvolgende tries was de achterstand van twee tries snel omgedraaid in een voorsprong van één try. Beide ploegen bleven enorm aan elkaar gewaagd. Elk moment dat Phoenix ook maar enigszins verslapte werd Feanster direct gevaarlijk en met name de fly-half van de rugbyers uit Heerenveen gaf de thuisploeg handen vol werk. Met een kleine voorsprong voor de thuisploeg gingen de ploegen de rust in.

Scherpe tackles

De tweede helft bleef het spelbeeld onveranderd. Wanneer Phoenix ook maar een moment verslapte waren de Friezen direct gevaarlijk. Verdedigend was het vooral Jesse van Oosten bij de snelle mannen in de lijn die zich onderscheidde. Scherpe tackles smoorde vele aanvallen in de kiem. Bij de voorwaartsen waren het vooral Jaap van de Laan en Erik van Dijk die enorm veel vuil werk opknapten. Een laatste offensief van Feanster bracht de spanning in de wedstrijd nog heel even terug en resulteerde in een klein opstootje. De goed leidende scheidsrechter Peter van der Baan loste dit vakkundig op en beide ploegen gingen over tot de orde van de dag.

Hoog tempo

Phoenix voerde het tempo nog een aantal malen op waar de, goed spelende, maar moegestreden Friezen geen antwoord meer op hadden. Met uiteindelijk een ruime overwinning voor Phoenix konden beide teams gaan genieten van het aangename voorjaarszonnetje en gemeenschappelijk de wedstrijd nabeschouwen. Voor Phoenix staat er de komende zondag een verre uitwedstrijd op het programma. DRC Phoenix moet afreizen naar Almere om te spelen tegen de Bulldogs. De Bulldogs staan momenteel op de laatste plaats en als Phoenix deze wedstrijd weet te winnen dan doet men goede zaken in de strijd om lijfsbehoud in de derde klasse.


Start met typen en druk op enter om te zoeken..