7-4-2013 DRC Phoenix – RC Greate Pier

DRC Phoenix kampioen met ruime thuisoverwinning

Voor de Delfzijlster rugbyclub Phoenix stond afgelopen zondag de laatste thuiswedstrijd van het seizoen op het programma. Uitgerekend rugbyclub Greate Pier uit Leeuwarden was de tegenstander en juist dit team was lange tijd één van de weinige teams die nog een kans maakte om het kampioenschap. Onder het genot van een heerlijk voorjaarszonnetje konden de supporters van beide teams zich opmaken voor een mooie pot rugby. Vanaf het eerste fluitsignaal werd duidelijk dat beide teams elkaar geen centimeter prijs gingen geven met als resultaat goede en ook harde tackles over en weer. Op het gebied van de line- outs waren de Friezen sterker, echter bleek de thuisploeg te beschikken over een zeer gevaarlijke aanval wanneer de Delfzijlsters de bal eenmaal in handen hadden.

Na een vijftal minuten van tactisch aftasten, begonnen de Delfzijlsters een aanval over de rechterkant op te zetten. De voorwaartsen maakten goede meters door elkaar constant support te geven en werden uiteindelijk een veertig meter van de try lijn tot stilstand gebracht. Dit was voor scrum- half Martin Brouwer het teken om de snelle mensen in de lijn aan het werk te zetten. Door een zogenaamde dummy loopactie van eerste center Rolf Oosterhuis kon Patrick Trakzel vervolgens Tjark Kreuijer aan het werk zetten, die na het ontwijken van de eerste tackles, de goed meegelopen Lex Ronde geheel vrij wist te spelen die eenvoudig de eerste try van de middag maakte. De daarop volgende conversie werd foutloos genomen door Albert Kammenga en een 7 – 0 voorsprong was een feit.

Phoenix besloot vervolgens door te drukken en Greate Pier was even een moment van slag door de vroege score. Door een goede pass van Trakzel kon Oosterhuis nu de verdediging doorbreken en uiteindelijk samen met de goed meegelopen Kreuijer de laatste man van de Friezen eenvoudig uitspelen waardoor de laatstgenoemde de score nog verder kon uitbreiden. Dit was voor de Friezen een duidelijk signaal dat het anders moest. Door enkele sterke kicks achter de verdediging van de Delfzijlsters kwamen de Friezen diep op de helft van Phoenix in aanvalspositie. Vanuit de line- out die te gemakkelijk werd gewonnen werden enkele aanvalsfasen gespeeld. Vanaf een vijf meter van de scoringslijn wisten de Friezen de Delfzijlsters te verrassen door plotseling over de korte kant te gaan en het verschil kleiner te maken naar 14 – 5. Gesterkt door deze score begonnen de Friezen te denken aan een mogelijke stunt tegen de koploper. Phoenix drukte deze gedachte echter direct de kop in. Een overgenomen aanval werd door de flanker van Phoenix Mohammed el Hammadi tot een twintig meter van de try lijn gebracht. Vervolgens was het de eerste rijer Thom Zigterman die de bal in de handen kreeg en nog eens een tien meter maakte en uiteindelijk was het de Nigeriaan Issr Azaria die ondanks verwoedde pogingen van vier verdedigers de derde try voor Phoenix maakte. Met een 19 – 5 tussenstand gingen beide teams de rust in.

De tweede helft bleek eenzelfde spelbeeld te hebben als de eerste. Greate Pier zette enkele goed georganiseerde aanvallen op. Echter bleek de sterke verdediging van Phoenix ook vandaag een belangrijk wapen. Zodra de bal richting de snelle jongens in de lijn ging werd het zeer gevaarlijk. Een Delfzijlster scrum een meter of tien van de try lijn werd door El Hammadi opgepakt begon een loopactie over dwars. Echter zag hij plotseling een gat en wist zeer knap tussen twee verdedigers te glippen en zijn eerste try van de middag te maken. Direct vanaf de kick- off was het weer Phoenix die de aanval opzocht. Een goede combinatie tussen Oosterhuis en Trakzel stelde de sterk spelende Lex Ronde in staat om zijn tweede try van de middag te maken. Greate Pier zette met de laatste krachten nog een serie van aanvallen op. Op een mooie vooraf afgesproken aanvalspatroon van de Friezen had Phoenix geen antwoord op en Greate Pier scoorde verdiend de tweede try van de middag wat de score een iets dragelijker aanzicht gaf voor de Friezen. Deze laatste krachtinspanning kon min of meer gezien worden als een laatste stuiptrekking. De moegestreden Friezen kregen meer en meer moeite om de verdediging dicht te houden. Door scores van achtereenvolgens Trakzel, Oosterhuis, Lennart Boerma en tot slot Kreuijer werd de laatste thuiswedstrijd van het seizoen afgesloten met een schitterende 57 – 10 overwinning. Doordat DRC Phoenix nu zeker niet meer in halen is door de concurrentie zijn de rugbyers uit Delfzijl en omstreken afgemeten kampioen geworden in de vierde klasse. De club hoopt dat er meer en meer mensen uit de regio de sport ontdekken als speler en of supporter en ziet de promotie naar de derde klasse met vertrouwen tegemoet. Onder het genot van hapjes en drankjes werd het behaalde kampioenschap gevierd waarbij ook de rugbyers vanuit Leeuwarden gebroederlijk lange tijd aan de bar te vinden waren.

Foto’s!!!

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.